Eigenlijk zou je elk kind twee jaar ´t Antoon gunnen

Nu zit je nog op de basisschool. Op jouw school. Misschien zit je al acht jaar op dezelfde school. Dat is best lang. Dan ben je helemaal gewend. De meeste kinderen ken je. Zij kennen jou. Ook de juffen en meesters ken je. Dat voelt vast vertrouwd. Hopelijk heb je acht jaar lang heel veel plezier gehad. Maar wat wordt het volgend jaar? 

Na groep 8 ga je naar een nieuwe school. Weet je al naar welke school je wilt gaan? Er is heel veel keus. Ook als je naar het vmbo gaat. Wat zoek je, waar kies je voor? Zoek je een school die dichtbij is en waar je klasgenoten ook naartoe gaan? Kies je voor een grote school waar je na het vmbo door kunt stromen? Of ga je voor een kleinere school waarop je in je eigen tempo kunt wennen aan de middelbare school? 


We kennen elkaar

´t  Antoon is een kleinere school. Onze leerlingen vinden dat heel fijn. De stap van de basisschool naar de middelbare school is bij ´t Antoon niet zo groot. We hebben kleine klassen en een gebouw dat je heel snel leert kennen. En we hebben leraren die ook jou heel erg snel willen leren kennen. Ze zijn er om jou verder te helpen. Om jou veel te leren. Om jou te laten groeien. Ze zijn er voor jou. 

Normaal...

Je kunt ´t Antoon een ‘bijzondere normale’ school noemen. We zijn een normale school omdat alle vmbo leerlingen bij ons welkom zijn. Je krijgt bij ons dezelfde vakken als op andere middelbare scholen, zoals Engels, Nederlands en wiskunde en biologie. Ook bij ons maak je proefwerken, maak je huiswerk en leer je elke dag weer heel veel bij. Net als overal. Net als op elke andere middelbare school. Heel normaal dus. 

en bijzonder!

Maar we zijn ook bijzonder. En dat is niet alleen omdat we kleiner zijn en kleinere klassen hebben. We zijn bijzonder op heel veel verschillende manieren. Om te beginnen: op 't Antoon hebben we alleen eerste en tweede leerjaren. Dat heet: de onderbouw. Na de tweede ga je op een andere middelbare school naar de derde. Je hebt dan net zo veel kennis als de leerlingen die de eerste twee leerjaren op die andere school gedaan hebben. Je hebt zelfs meer. Je hebt meer vertrouwen in je eigen kunnen en je eigen talent. Je hebt geleerd hoe jij het beste kunt leren en hoe je jezelf kunt zijn. Je staat stevig in je schoenen. Dát is het verschil. Dát maakt ´t Antoon zo bijzonder. 

Eerst jij, dan de lesstof

Vrijwel al onze leerlingen vinden ´t Antoon een heel fijne school. Sommigen moeten elke dag heel wat kilometers fietsen om naar school te gaan. Er zijn ook kinderen die van ver komen, met de bus of soms de taxi. Ze hebben het er graag voor over. Weet je waarom? Omdat ze elke dag merken dat het bij ons op school om hén gaat. Dat leraren echt naar leerlingen luisteren, ze meehelpen en rekening houden met ieders sterkere en zwakkere punten. Het gaat bij ons op school in de eerste plaats om jou en je medeleerlingen. Ook de lesstof is belangrijk, natuurlijk, maar jij bent nóg belangrijker. 

Vrijheid en structuur

Op ´t Antoon heb je veel vrijheid om je eigen talenten te ontdekken. We gaan je niet pushen; wel helpen. Helpen doen we door je niet alleen vrijheid, maar ook veel structuur en duidelijkheid te bieden. Daarom begin je elke dag samen met je mentor. Dat is de leraar bij wie je altijd terecht kunt als je vragen of problemen hebt. Samen met je klasgenoten neem je de dag met je mentor door. Zo leer je elkaar kennen. Fijn is ook dat elke dag even laat begint en even laat eindigt. Aan tussenuren doen we niet. Elke schooldag is zo lekker overzichtelijk. 

Aandacht voor jou

Binnen en buiten de lessen heb je veel contact met je leraren. Zij zorgen ervoor dat je je prettig en veilig voelt op school. Als je vragen hebt of als ze zien dat je ergens tegenaan loopt, helpen ze je. Dat doen ze graag. Je merkt dat ook in de lessen. Het gaat er daar niet om dat je zo hoog mogelijke cijfers haalt. Omdat we kleine klassen hebben, hebben onze leraren de tijd om aandacht aan iedereen te geven. Ze geven je de kans om te wennen en op een goede manier te leren, een manier die bij jou past. In een fijne sfeer. De cijfers komen dan vanzelf wel. Daar zorgen we samen voor. Daar vertrouwen we op. 

Bijzondere lessen

Lessen op ´t Antoon zijn persoonlijk, leuk en gezellig. En leerzaam. We hebben veel bijzondere lessen. Veel creatieve lessen ook. Iedereen krijgt fitness lessen. We gebruiken ook iPads. Samen gaan we op een leerzame en creatieve manier aan de slag. Elke dag opnieuw. 

Bijzondere leraren

´t Antoon is een ‘bijzondere normale’ school. Dat kun je alleen maar zijn als je bijzondere leraren hebt. Onze leraren zijn dat. Stuk voor stuk. Ze hebben er doelbewust voor gekozen op een school te werken waar ruimte is om samen te werken met kinderen. Om samen te groeien en te leren. Om alle leerlingen echt passend onderwijs te geven. Sommigen hebben daar speciale cursussen of opleidingen voor gedaan. Sommigen hebben al veel ervaring. Dat maakt ze allemaal tot specialisten, die snappen waar je behoefte aan hebt. En die het prachtig vinden om met je aan de slag te gaan. 

Klaar voor de bovenbouw

Twee jaar lang doen ze dat met heel veel betrokkenheid, energie en passie. Na die twee jaar ben je helemaal klaar voor een nieuwe stap naar een andere school. Voor de bovenbouw. Oud-leerlingen van ´t Antoon kijken nog altijd met veel plezier terug op die eerste twee jaren van de middelbare school. De overgang naar de nieuwe school is voor vrijwel iedereen prima verlopen. Ze zijn daar ´t Antoon nog steeds dankbaar voor. 

Je ouders doen mee

En thuis? Wat vinden de ouders van onze leerlingen? De meesten zijn erg blij met de zorg en de ondersteuning die we bieden. Met het goede en persoonlijke contact dat we met hen hebben. Ouders merken vaak als eersten dat jij lekker in je vel zit op school. Ze hoeven je minder te helpen of achter je vodden aan te zitten omdat de school dat al doet. Op een leuke en positieve manier. ‘Eigenlijk zou je elk kind twee jaar 't Antoon gunnen’, horen we van ouders. Daar zijn we trots op. 
 
We zijn trots op ´t Antoon. Op wat we voor jou kunnen betekenen. Op wat we voor jou doen. Op de toekomst waar we samen met jou aan bouwen. Het is een toekomst die we je dolgraag gunnen. Je bent van harte welkom!